/Files/images/7187.gif

Профілактика та лікування ГРВІ у дітей

/Files/images/818249.gif

З початком холодної пори року в Україні різко зростає кількість гострих респіраторно-вірусних інфекцій як серед дорослого, так і серед дитячого населення. Поради щодо лікування та профілактики ГРВІ у дітей дає головний дитячий інфекціоніст МОЗ України проф. Крамарєв Сергій Олександрович :

Основні принципи лікування дітей з ГРВІ:

  • - застосування етіотропних, противірусних препаратів, індукторів інтерферонів;
  • температура приміщення, в якому перебуває хворий, повинна бути в межах 22-24 градуси за Цельсієм;
  • при ГРВІ однаково небезпечним є як переохолодження хворого, так і перегрівання. Сильне закутування може викликати підвищення температури тіла;
  • Необхідною умовою лікування ГРВІ є часте провітрювання приміщень, але за умови відсутності протягів;
  • Харчування хворого повинне бути повноцінним та легко засвоюваним і складатися переважно з фруктів, овочів, каш, риби. М`ясні, смажені, жирні, гострі блюда можуть викликати підвищення температури тіла хворого;
  • Дитина повинна багато пити: соки, морси, компоти, чай з лимоном, малиною, калиною, мінеральна столова вода без газу;
  • Застосування рослинних адаптогенів ( ехінацея, елеутерокок тощо ) і полівітамінів за призначенням лікаря протягом усього періоду хвороби і ще протягом тижня після видужання;
  • Лікування окремих симптомів ГРВІ:
  1. зниження температури тіла, що вище 38-38,5 градусів Цельсія. Для цього доцільніше використати парацетамол або ібупрофен.
  2. Ліквідація закладеності носа. Це може бути здійснено шляхом закапування у носові ходи теплого фізіологічного розчину, дитячих крапель для носа.
  3. Використання відхаркувальних засобів і препаратів, що розріджують мокротиння, адаптованих для дітей.

Профілактика ГРВІ у дітей:

  1. Вакцинація проти грипу.
  2. Повноцінне харчування із включенням у раціон достатньої кількості овочів і фруктів, вітамінів.
  3. Поступове загартування з використанням фізичних вправ і водних процедур.
  4. Включення в раціон харчування, особливо в сезон підйому ГРВІ, природних фітонцидів – часнику і цибулі.
  5. Постійне провітрювання приміщень та їх вологе прибирання. Регулювання вологості повітря в приміщеннях є одним з важливих способів профілактики ГРВІ. Встановлено, що максимальна інактивація вірусу парагрипу відбувається при вологості повітря 80%, грипу – при вологості повітря 50%, респіраторно-синцитіального вірусу – при вологості повітря від 30% до 80%.
  6. Проведення перед осінньо-зимовим сезоном загальнозміцнюючих курсів рослинними адаптогенами ( ехінацея, елеутерокок тощо ) і полівітамінами.

/Files/images/7187.gif

Кiлькiсть переглядiв: 208

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.