Повернутися до звичайного режиму

Проект "Сприяння освіті"

Відповідно до меморандуму про взаєморозуміння з компанією Lego Foundation, листа МОН України №1048 від 14.07.2017 року "Щодо забезпечення реалізації у 2017-2018 навчальному році проекту "Сприяння освіті" у навчальних закладах ДЗО № 55 приєднався до проекту, розпочато навчання за технологією "Шість цеглинок", що сприяє розвитку моторики и творчого мислення, дає можливість адаптувати і, звичайно, створювати власні завдання відповідно до вмінь та інтересів дітей.

wym-1515918923988

/Files/images/IMG_38261.JPG

Проект «Сприяння освіті» започатковано в 2010 році, після підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки України та фондомthe LEGO Foundation(королівство Данія). Україна стала п’ятою державою у світі, що приєдналися до Програми.

Метою проекту є сприяння розвитку якості освіти через всебічний розвиток дитини, зокрема компетентностей, необхідних для навчання упродовж життя та становлення педагога-фасилітатора, який прагне відійти від педагогіки копіювання, шаблонування, практики однієї правильної відповіді та нав’язування свого бачення дитині. В основу взаємодії дорослого і дитини покладено підхід «навчання через гру».

Географія проекту налічує 8 областей України, а саме: Київська, Житомирська, Вінницька, Запорізька, Львівська, Харківська, Дніпровська та Одеська. На сьогодні до проекту залучено 200 закладів освіти, серед яких 34 НВК та 164 ЗДО. Також фонд розпочав співпрацю з інститутами післядипломної педагогічної освіти, зокрема Запорізьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти, де в навчальні програми професійного розвитку педагогів інтегруються модулі щодо практичних шляхів реалізації підходу «навчання через гру» у закладі освіти. На сьогодні до проекту залучено 75 тисяч дітей та 3 тисячі педагогів.

У рамках проекту Фонд забезпечує навчальні заклади ігровими наборами LEGO, проводить навчання педагогів та надає методичний супровід закладам. Ключовим у співпраці фонду та закладів є якість підготовки педагогів. Саме тому фонд має спілку українських тренерів, які пройшли навчання в Україні і Данії.

У 2015 році було випущено програму розвитку дитини від 2 до 6 років та методичні рекомендації «Безмежний світ гри з LEGO», що була схвалена для використання в дошкільних навчальних закладах (лист Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України). Програма є поєднанням українського досвіду в проекті та передових світових досліджень і практик у галузі дошкілля.

У 2014 році Інститутом інноваційних технологій та змісту освіти було проведено моніторингове дослідження ефективності впровадження проекту, яке показало позитивний вплив гри з LEGO, як ключової форми взаємодії педагога і дитини в рамках проекту, – на розвиток мовлення, мислення, вміння працювати в команді та комунікувати один з одним.

На сьогодні проект «Сприяння освіті» в Україні є одним з наймасштабніших та найглибинніших для the LEGO Foundation в цілому та одним з найперспективніших у портфоліо the LEGO Foundation.

З 2014 року вихованці дошкільних навчальних закладів, які є учасниками проекту «Сприяння освіті», беруть учать в архітектурному конкурсі Всеукраїнського фестивалю робототехніки «Robotica» – інтелектуальному змаганні для дітей та юнацтва, яке є національним етапом відбору кращих українських команд для їх представлення у найбільших світових олімпіадах з робототехніки.

Теми проектів у «Robotica»:

  • у 2014 році – «Космічні технології»,
  • у 2015-му – «Моє місто»,
  • у 2016-му – «Світ розваг, пізнань та відкриттів».
  • у 2017 році – «Столиці світу».

Кiлькiсть переглядiв: 316